Fokkerij

Stal ‘t Nijland heeft al ruim 30 jaar ervaring met het fokken van Friese Paarden. Wim van Kraaikamp kocht zijn eerste friese paard in 1980. Dat was de entermerrie Wasty (ster) (Tsjalling x Wessel). Wasty bracht voldoende kwaliteitspaarden en werd dus preferent verklaard op de volgende nakomelingen:

Rasty stb ster + pref (v. Gerlof 294)
Asty stb ster (v. Gerlof 294)
Dasty stb ster (v. Melle 311)
Hasty stb ster (v. Gerlof 294)
Seimen stb ster (v. Teunis 332)

In het jaar 1982 kocht Wim de jaarlinghengst Aiso (Tsjalling x Wessel), Aiso was dus een volle broer van Wasty en werd als 3 jarige aangewezen als dekhengst.

Ook fokte Wim de Stb Model + Pref merrie Blomke (v. Gerlof 294).

Uit de merrie Wasty hebben wij nog de volgende nafok.

Fokkerij Dasty

Uit de merrie Dasty hebben wij de mooi gelijnde 1e premie kroonmerrie Sijgje (v. Tsjalke 397). Sijgje is eind november 2011 geslaagd voor de IBOP onder Sabine van de Loenhorst. Sijgje wordt uitgebracht door Diana van Eldik, ze zijn onlangs voor het eerst M1 gestart en wisten al een winstpunt te behalen.

De merrie Waike (v. Harmen 424) legde in 2010 een goede ABFP test af met 77 punten, werd in mei 2011 op de keuring in Hulshorst ster verklaard met een 2e premie, en heeft een mooi groot hengstveulen van de rastypische hengst Pier (v. Beart 448).

Fokkerij Asty

De merrie Senne (v.Tsjalke 397) behaalde in 2009 een 2e premie op de keuring en werd daarmee dus ster verklaard.

Uit de merrie Asty hebben wij de merrie Wolke Asty (v. Tsjalke 397). Wolke behaalde in mei 2011 op de keuring een kopplaats en werd beloond met een 2e premie. Wolke is een heel fijn paard onder het zadel en zal in 2012 uitgebracht worden in de sport.

Seimen

De mooie grote Seimen (V. Teunis) heeft het onder Diana van Eldik tot de klasse Z1+2 geschopt. Na een flinke blessure hebben we besloten hem niet meer op dit niveau uit te brengen. Seimen is daarna nog door Simone Meijering uitgebracht tot de klasse L2. Hij wordt momenteel beperkt ingezet in onze lessen.

 

seimen2 seimen